Wednesday, December 31, 2008
Gott nytt år strut
See you on the other side!
Sunday, December 14, 2008
Det var en gång
Thursday, November 27, 2008
Jag får spel!
Vid åtta års ålder har barn idag tillgång till all världens kunskap genom nätet. Snacka om att sätta kunskapsbegreppet i nytt perspektiv. Tänk att det finns skolor där eleverna ej kommer i kontakt med datorer på dagarna i 10 års ålder!
Viktigt i detta naturligtvis att vi som vuxna (föräldrar och andra) övervakar användandet och mängden spel och datoranvändande genom dialog. Att vi visar att vi bryr oss och dessutom att vi är konsekventa i våra beslut. Vikten av kritiskt tänkande och källkritik ökar naturligtvis genom detta, eller snarare auktualiseras.
"Everything a 18 year does, a 12 year want to to" (Dr. Susan Villani)
Spel och deras dragningskraft har jag behandlat tidigare, men har nu ännu mer på fötterna tack vare Fair Play. Spelens attraktionskraft är det att man ställs inför en utmaning som är rolig. Tycker man som pedagog att detta ej kan knytas till övrig utbildning ska man sätta sig tillsammans med en tonåring och spela eller se på i en kvart. Hoppsan satt du över en kvart...jag sa ju det.
Inte så mycket fokuserar kring de positiva kopplingarna mellan spel och kunskap i samhällsdebatten trots att Bonaqua säljer vatten med sin multitaskingreklam.
Jag rekommenderar dig precis som Alan November rekommenderade mig för en tid sedan:
Spela spel med dina barn/elever så kommer du att förstå dem bättre. Om inte så har du åtminståne gömt dig från samhällets krav en stund, viket kan vara en vinst i sig.
Thursday, November 20, 2008
Fyll den med något

Saker hänger inte alltid ihop och är inte alltid möjliga att beräkna. Tur är väl även detta då det ger varje ny dag en unik chans att vara en utmaning.
Frihet under ansvar har varit lite av ett tema för veckan, och tro då inte att jag snackar elevsyn här, nej även vuxna funkar så att ramar och regler kan underlätta och utveckla. Jag tror på att visa tydliga ramar, krav och mål. Vägen till målen och kraven måste dock vara av den karaktären att man som individ förlåts att tänka utanför 'the Box'. Så länge detta tydligt kommuniceras är det en kreativ arbetsform jag tror på. Ibland måste man sitta två och två och ibland måste man säga nej, även om man vill ställa upp.
Tydlighet i kombination med flexibilitet är bra tycker jag. Du?
Thursday, November 13, 2008
Nyskapande
Hoppas ta resan mot nyskapande och kanske är du den som hjälper mig att finna helheten.
You may complete me!
Monday, November 10, 2008
Yes we can!
USA ett land där medborgerliga rättighet alltid varit viktiga sedan det europeiska styret - Vibyskolan där elevmedverkan och föräldramedverkan
USA en ung nation - Vibyskolan en ung skola
USA: The land of opportunities, ett land som utvecklats genom företagsamhet och fri konkurrens försatt berg - Vibyskolan som genom att ge eleverna möjligheter och frihet lett till företagsamma individer
USA every man created equal - Vibyskolan allas lika värde.
Skillnaderna finns dock de med:
USA står inför en tid då positionen som supermakt kommer att utmanas
Vibyskolan står inför en tid då skolan kan bli en förebild inom utbildning
Du, jag – Viby Trevlig helg/ Patrik Eide
Thursday, October 30, 2008
Skolforum
Mycket var sig likt, lite var nytt.
Mest tydligt detta år var att jag själv inte stod i en monter utan kunde avslappnat gå runt under onsdagen och träffa/skapa kontakter samt plocka russin. Nytt för i år även att Vibyskolan var representerad. Swedecorn dvs samarbete med Sydafrika visades på skolutvecklingstorget vilket gladde åtminstone en rektor. Några övriga jag tyckte stack ut var:
- Lärarnätverket Passion pedagogik - Inget nytt, men å så viktigt
- Koll på Cashen - Spar lokalerna får många trångbodda skolors HKK
- SMARTBoard - Proffsigt och energigivande
- Den grå skruvade soffan i anslutning till Beckmansutställningen.
Något som slog mig när jag gick runt var annars att vi redan gör mycket av det som syntes och hördes. Utvecklingen måste vara att prioritera och sätta ihop ett paket med eleven i fokus. Efter medarbetarsamtalen jag nu är mitt i är avslutade skall jag mer konkret rita upp kartan för verksamheten. Sitter en liten skiss på min vänstra sida om du är nyfiken. . . klart du är!
Tuesday, October 28, 2008
Interkulturella dialogen

Visst är det fascinerande hur vi ofta tänker andra länder då vi talar kultur? Sällan talar vi om varför vi skär tårtan på ett särskilt sätt i västvärlden. Jag har själv märkt hur jag tänker samarbeten kring kulturella fenomen i ett internationellt perspektiv, då jag egentligen bara behöver se mig över Järvafältet för att finna denna koppling. Bara för att jag saknar något i min direkta närhet innebär detta inte att svaret finns på andra sidan jorden. Visst ibland gör det faktiskt det, som t ex Sydafrikasamarbetet som skolan har, men ofta finns samarbetsmöjligheterna i närheten.
Nästa vecka kommer skolans kulturella mångfald att öka genom samarbete med PRO och Rastfaddrarna i Sollentuna. Jag tror att en utveckling av skolan kräver att vi öppnar upp mot övriga organisationer och grupper så fenomenet skola inte bara är fyra väggar och en kateder.
Friday, October 17, 2008
Tillsammans bygger vi framtiden
Rektorsakademiens beskrivning:
Att vara Framtidsbyggare betyder att man aktivt bidrar till Sveriges långsiktiga attraktionskraft genom att utveckla möjligheter för Sveriges unga.
I onsdags blev jag en framtidsbyggare tillsammans med min nya kollega från Telenor. Nu uppfattar jag det så att jag även tidigare varit framtidsbyggare, men den nya titeln ger det lite mer tyngd. Känns som att detta samarbete kanske leder till nya intressanta satsningar och att begreppet skola kan utvidgas lite till.
Satt idag med Sollentuna fotboll och smidde planer kring utvidgning av verksamheten i enlighet med tanken helhet skapar kvalitet. Utveckla möjligheter för unga var det...
Friday, October 03, 2008
Att växa genom möten
Demokrati är för övrigt en långsam process, och kräver naturligtvis ett engagemang av ledaren i detta. För att fungera krävs att tydliga ramar och gränser sätts, lite på samma sätt föräldraskapet. Tydliga gränser gynnar alla parter och ger i sin tur möjligheten att diskutera när gränsen brutits och vilka konsekvenser detta leder till. Utan diskussion, inga gränser eller? Sätts inga gränser tidigt, ser barnen inga konsekvenser tidigt. Sätts inga gränser i skolan, ser eleverna inga konsekvenser i skolan och så vidare.
Jag vill därför lite vist råda dig att ta diskussionen kring småsaker som att kasta snöbollar istället för att bidra till snöbollseffekten som annars skapas.
Thursday, September 25, 2008
Vi gör blommor av skrot

Men nej, vi får verkligen inte skrot! Vi får blommor.
Fantastiska nyfikna barn som blickar mot skyarna och det engelska uttrycket ”The sky is the limit” känns högaktuellt. Däremot måste dessa blommor få vissa förutsättningar. Bra jord att växa i, sol och vatten.
Föräldrar kan plantera sina barn väl på en skola, men kommer aldrig ifrån faktum att de är solen. Tillsammans kan vi ge vatten i rätt mängd i form av krav och kärlek, och ibland lite extra näring dagar då livet känns trist. Ger vi dessa förutsättningar samt uppskattar blommornas olikheter kan blommorna flyttas från den kruka de nu är planterade i, för att sättas ute i världen där klimatet är hårdare och konkurrensen är tuff.
Plötsligt känns framtiden lite ljusare, och grönare.
Thursday, September 18, 2008
Klimatkampen
Detta steg kan dock utvecklas vad gäller elever, personal och föräldrar. Samåkade personal, föräldrar som går till skolan med sina barn istället för att skjutsa och medvetet dubbelsidiga kopior är små delar i det stora. Små delar som bör vara medvetna och möjliga inte sant? Har du förslag hur vi skall ta ytterligare små steg i detta är mina öron mottagliga. Kanske kan vi t o m sprida våra goda idéer sprida lokalt och globalt.
Upp till kamp!
Thursday, September 11, 2008
Lösningsfokuserad?
Datastrulet till följd av strömavbrottet i Viby-området i tisdags visade oss alla behovet av lösningsfokuserat lärande. Ibland kan vi inte lita på de verktyg vi är beroende av utan måste finna nya lösningar.
Exempel: Du skall träffa en bekant på stan idag för middag. Väl inne på stan planerar du att ringa personen för att bestämma var och exakt när. Hoppsan telefonen är på kontoret. Vad gör du??
För tio år sedan hade plats och tid bestämts innan du åkte till stan, men nu finns inte längre det behovet. + vi kan vara spontana. – vi blir beroende av telefonen.
Jag menar inte att vi ska vänja oss av med verktyg som telefoner, miniräknare och datorer, nej inte ens förutsätta att de inte kommer att finnas till hands i våra liv. Däremot måste vi träna oss på att finna lösningar vid behov. Eleverna i förskoleklassen besitter denna kunskap och utmaningen ligger i att förädla denna egenskap genom skolan och arbetslivet. Frågan är då hur lösningsfokuserade vuxna i omgivningen är, och vilka begränsningar de sätter på kreativiteten.
Kan vi bara låta nyfikenheten vara en drivkraft har vi vunnit mycket, inte sant?
Wednesday, September 03, 2008
Alla kan ha roligt

Allt ifrån en leende Usain Bolt, en tillfreds Andreas Kleerup till en nyfiket kreativ Johan Lindeberg ser vi dessa luststyrda framgångsrika människor. Tyck om det du gör, var riktigt duktig och du lyckas.
Jag tycker om det jag professionellt sysslar med och anser mig faktiskt ganska kompetent. Då jag dels arbetar med barn och ungdomar, dels sysslar med utbildning ser jag att denna medvetenhet är en mycket god kvalitet.
Om samtliga pedagoger och människor i samband med utbildning förstod denna ekvation skulle kanske fler elever i förlängningen jobba med saker de själva valt? Detta skulle i förlängningen leda till att fler arbetsverksamma var luststyrda och tillfreds, vilket borde leda till ökade resultat och ökad konkurrenskraft internationellt.
Låt oss säga att jag har helt fel då!
Ingen kommer att få arbeta med det de tycker är kul under skoltiden och på fritiden.
Unga vuxna går i detta fall trots allt ut i arbetslivet med 17års lustfyllt lärande. En ganska bra grund att bygga på, eller?
Wednesday, August 27, 2008
Raise the bar
Within five minutes the student had reached at least four criteria for Väl Godkänt for year 9.
As it happens the Swedish national agency for education gave criticism to Vibyskolan that we gave student higher grades than the norm would expect.
THE NORM
Well, could it be that the norm might be wrong or perhaps that not all students fit the norm? Swedish students today are a part of an English speaking community that has raised the bar of their English in a way the governing community haven't grasped. I believe we need to raise the bar of English studies in Swedish schools as well as change the curriculum to face up to the demands of our future. I still remember the comment I gave a friend in middle school (year 4) : "I know more English than my teacher"
I also would like to give a quote by some German visitors of Vinstagårdsskolan last spring.
"Your students speak better English than our teachers do"
I am, you are, he she it is . . . but what do we want to be?
Monday, August 25, 2008
Första dagen
Måste samtidigt erkänna att jag längtar tills det blåser ordentligt eftersom det är då personalen , föräldrar och elever får se att de har en rektor de kan lita på. Låt oss hoppas att jag slipper bevisa detta på ett tag :)
Skolan har ett mål att skapa internationella samarbeten vilket är något som jag ser som mycket attraktivt. Frågan är bara var vi vill och när? Om du har tips är jag öppen, om du har en åsikt kan den vädras här, gärna i samband med en kontakt jag kan ta tag i.
Thursday, August 21, 2008
På måndag börjar inte skolan

- Vi ställer höga krav på samtliga inblandade i Vibyskolan
- Vi eftersträvar delaktiga elever och personal
- Vi skall erbjuda en trygg miljö
Tuesday, August 19, 2008
Höga krav ger status
Naturligtvis måste vi höja kraven i den svenska skolan för att hänga med i den internationella utvecklingen, men vi får inte fastna i kvantitet då vi faller platt i detta jämfört med Kina, Indien m fl.
Nu är det så att höga krav bevisligen leder till lyckad skolgång vilket till viss del leder till status (i ett bredare perspektiv). Detta i symbios med en trygg skola leder till framgång.
Sunday, August 10, 2008
Patrik Eide vann 8 guld
Så uppfriskande då att se Michael Phelps i kampen mot 8 guld i simbassängen. Typiskt nog är Phelps amerikan, vilket på något sätt är väntat. The American dream vs. Lagom säger naturligtvis en hel del, men vänta lite…
Tror du inte ett litet barn i Sverige har samma förutsättningar som ett litet barn i staterna?
Jag tror!
Nyfikna, trygga och luststyrda barn, oavsett nationalitet kan lyckas med 8 guld, Nobelpris eller precis vad som helst om de bara ges möjligheten.
Tror du inte detta hoppas jag att du inte jobbar med barn och att jag slipper jobba med dig. Jag tror nämligen att jag och andra kan lyckas så länge jag får stöttning och kan utmanas.
Naturligtvis måste även vissa extrema förutsättningar finnas för att vinna 8 guld, men alla kan lyckas med något...
Sunday, August 03, 2008
Nobelpris till Björklund?
När jag hörde detta svor jag först för mig själv. Detta är ju det jag brukar säga!, men då i samband med skoldebatten.
Efter en stunds reflektion ser jag istället positivt på Jan björklunds uttalande av flera anledningar.
- För att forskare skall kunna få förutsättningar krävs en grundskola med förutsättningar.
- Skolledare som sätter höga krav krävs.
- Jag är inte fel ute i mina tankar, vilket ger inspiration inför hösten och insikten att vi är fler med tanken.
Ja du Jan, visst kan vi nå målet att tilldelas ett Nobelpris. Dessutom skall vi höja vår lägstanivå i den Svenska skolan. Och så undrar vissa varför man vill bli rektor :) Snacka om utmaning.
Det är bara att höra av dig Jan Björklund, om du läser detta, så kan vi jobba ihop kring dessa gemensamma mål.
Monday, July 28, 2008
Back in the saddle
Tyck till:
Vad anser du är det viktigaste en chef skall tillföra en verksamhet?
Thursday, July 10, 2008
En skola att längta till
Jag ser fram emot att skapa visioner och mål för verksamheten (med verksamheten) samtidigt som jag lämnar Vinstagårdsskolan med en tår i ögat. Ett stort tack till alla de som stöttat mig och som gjort skolan till en av Stockholms spjutspetsar.
Känner att detta är ett naturligt steg i min utveckling och ser fram emot de nya utmaningar som möter mig på Vibyskolan.
Thursday, July 03, 2008
Good stuff gets better

Wednesday, July 02, 2008
Rekrytering
Som aspirant sitter man i en position där det gäller att skapa en trovärdig bild av sig själv samtidigt som man måste fundera: Är detta rätt väg för mig?
Som rekryterare sitter man i förarsätet med en hel del olika redskap till sitt förfogande. Referenser, utbildning, erfarenheter och naturligtvis det viktigaste av allt personligheten.
Känns lite splittrande att vara uppe i bägge processer samtidigt, men samtidigt stimulerande. Hoppas jag inte behöver sitta i denna dubbla situation länge till...
Monday, June 23, 2008
NotSchool
www.notschool.net
Planering
Detta krävs för att skolan skall fortsätta utvecklas och behålla sin status som en av de spjutspetsar Stockholm har.
Saturday, June 21, 2008
Vila
Ett alternativ till denna lösning hade varit att bara hålla ut under skolavslutsveckan, men då hade energin förbrukats totalt och krävt längre återhämtning. Långsiktigt, tror jag, hade detta varit mer kostsamt.
Tuesday, June 03, 2008
Såld
Personalen.
Glada, öppna och proffsiga, trots stundande neddragningar och en lång arbetsdag. Att rekrytera är en fantastiskt viktig kvalitet som chef som jag ser värdet av. Dessutom en rolig aspekt av ledarskapet tycker jag.
Friday, May 30, 2008
Bra skola
Enligt många är detta svårt då det handlar om mjuka värden liksom hårda, mätbara värden. Jag tycker dock att det går att finna en definition.
En bra skola är:
En skola där eleven känner sig trygg, utmanad och delaktig.
Dessutom är en bra skola en skola där man mäter mjuka och hårda värden utifrån lokala, nationella och internationella mål.
Tuesday, May 27, 2008
In Need
- att känna sig ha lyckats med sitt arbete utifrån sina egna förutsättningar.
Vissa elever behöver mer stöd än andra utifrån dessa förutsättningar och viktigt då att kompetent, utbildad personal finns till deras hjälp.
Alla skall ges chansen att lyckas!
Tuesday, May 13, 2008
Närvaro
Tuesday, April 29, 2008
Världsklass

Stockholm stads skolor skall år 2030 vara världsklass. Hur definieras världsklass?
Världsklass för mig är en demokratisk skola som utmanar alla elever, personal och ledare. Vissa skolor i Stockholm stad är redan idag världsklass, men även dessa måste utvecklas och lyftas som goda exempel. Ges grundskolor som Nya Elementar och Vinstagårdsskolan rätt förutsättningar att vara spjutspetsar inom Stockholm Stad?
Glappen inom den svenska skolan är idag för stort. Vissa skolor har 34 Smartboard, vissa har inga fungerande datorer. Men visst datorer kanske bara är en fluga? Nej, skärpning!
Beslut för att öka Stockholm stads skolors lägstanivå är lika viktig som att höja de spjutspetsar som finns i armadan. Samtidigt bör skolor som ingen söker och som har undermåliga lokaler fasas bort.
Stockholm Stads väg mot en skola i världsklass måste börja utkristalliseras mellan alla sparkrav, som även måste till för att nå målen.
För en skola i världsklass år 2030 krävs en skola i världsklass idag, imorgon och år 2020. Dags att växa och nå mål(n)en
Friday, April 18, 2008
Brand essence
Hjärna, hjärta, fötter ... dont fail me now!
Wednesday, April 16, 2008
Tuffa samtal
Saturday, February 16, 2008
Go Teachers
Kul i varje fall att lärarens vikt förmedlas in i alla våra vardagsrum. Studier har visat att sociala faktorer och ekonomiska faktorer i närområdet ej behöver ge effekter för en skola. Goda pedagogers effekt och ledarskapet kan dock ej negligeras. GO TEACHERS, and unite.