Monday, December 28, 2009

Mellandagar

Oss emellan kan man säga att dessa dagar är lite speciella. Dagarna mellan Jul och nyår är för mig en skön tid då arbetsplatsen (vanligtvis en skola) är lite lugnare och då jag kan slutföra lite av de uppgifter som skall vara gjorda samt planera upp verksamheten inför våren. Dagarna är även en tid att få lite inspiration genom att kunna följa länkar som mailats, kunna återkoppla till kontakter som negligerats under hösten och även kunna ögna genom en intressant bok som rekommenderats. I år ser min vardag lite annorlunda i och med att jag inte har ett ledningsuppdrag på en skola. Som privat tjänsteman finns det fler tillfällen i vardagen att hinna de saker jag nämnde, men dagarna mellan Jul och Nyår är ändå skönna och de administrativa uppgifterna kan hinnas med och strukturen för våren (oviss som den är) kan ägnas lite extra tid. Lite managementlitteratur så som Sprid pyramiderna hinner jag naturligtvis med liksom att sprida mina tankar ut i bruset.
Några nyårslöften blir det inte, men kanske blir 2010 det bästa året i mitt liv? Spännande minsann.
Gott nytt önskas dig som spenderat en minut åt att läsa detta.


Kanske ses vi i London i Januari?

Tuesday, December 01, 2009

Kursplan på fel kurs?

Skolverkets kursplan är ute på remiss och för allmän beskådan. Har du läst den? Det har jag, skummade vissa delar, och har ett litet behov att få ge mina åsikter. Kursplaneutkastet innehåller en hel del positiva delar, men jag är trots detta lite missnöjd efter att läst detta framtida regelverktyg. Tyvärr får jag inte känslan av att det är ett framtidens verktyg nämligen.
Att vi lever i en digital värld med digitala invånare syns inte alls i framtidens kursplan. Tydligen ska man informera grundskoleeleverna om att det finns datorer och att man även kan använda dessa för skolarbete och annat, men att faktiskt använda dessa som redskap i vardagen, det kan förpassas till fritiden. Suck och stön! Ska jag som förälder vara tvungen att skicka med mitt barn en dator tillsammans med gympakläderna? Tyvärr ser det ut som att e-lärandet kan ignoreras i styrdokumenten trots att studier tydligt visar på positiva effekter av e-lärande i skolan. Detta kommer att leda till ökade klyftor i standarden på skolor och kommuner som vi ser redan idag vad gäller infrastrukturen.
Se till att ta ditt ansvar och ge åsikter på kursplanerna för 2011 idag. Du kan följa processen på www.skolverket.se

Saturday, November 28, 2009

The future embrace

Gissa artisten du så skriver jag ett inlägg under tiden.

Under den senaste tiden har jag funderat en hel del på extensiella frågor samt en hel del framtid. Vad vill jag göra? Vilken roll vill jag ha? Vilka mål ska jag ha professionellt, och privat?
Som du kanske kan se har jag spenserat mer tid på resande fot senaste tiden och fått gratis reflektionstid därmed.

Oavsett vad framtiden, och då närmast våren, visar kommer jag att kunna vara glad över höstens erfarenheter. Jag har träffat många intressanta, kreativa och begåvade människor som gett mig ett bredare och klarare synfält under hösten.

I vår ska jag lägga mer tid på det absolut viktigaste och samla kraft. Samtidigt kanske göra något jag inte trodde jag skulle klara av. Visst är livet fantastiskt!

Ps: Detta var mitt 100:e inlägg. Och just då hittade du hit :)

Monday, November 02, 2009

Mobil eller dator?

Kanske denna lilla leksak blir en verklighet i ditt professionella liv?

http://www.youtube.com/watch?v=UmIgNfp-MdI

Thursday, October 29, 2009

Tre dagar, två forum

Och så var då Skolforum slut för i år och för tillfället säger ögon, öron och fötter att det varit aktiva dagar. Under tisdagen tog jag dock en paus genom att delta på SVIT i Gävleborgs län och genomförde där två seminarier. Kul initiativ av de goda Gävleborgarna då det gavs reseförbud i området. Moses och berget ni vet...
På Skolforum var det tydligt att inte bara Gävleborgarna som fått reseförbud. Gångarna var rymliga och det fanns tid att samtala kring Skolforums innehåll, men visst är det trist att intresset var så svalt. Med tanke på detta svala intresse trodde jag att mitt föreläsningspass på IT-torget under onsdagen skulle bestå av några entusiaster och de som ville vila benen.
Jag hade fel. En diger skara lyssnade då jag gav mina och Libers tankar på e-lärande i den svenska skolan. Tack alla som lyssnade!
Kanske dags att ses på skolforum först 2011?

Friday, October 23, 2009

Skolforum 2010

För första gången i mitt liv är Skolforum kravfyllt. Ska föreläsa och möta en massa intressanta människor. Säkert även en hel del skeptiska och misstänksamma personer, men det är dessa som bidrar till utmaningen med skolforum 2010.
SVIT i Gävleborg skall även hinnas med på tisdagen så på onsdag kväll kan du kanske se mig torka ur mig själv på väg hem, eller på restaurangen?

Nu helg med bra musik, god mat, vin och de viktigaste människorna i mitt liv. Kan man låta bli att tänka på skolforum då tror du?

Thursday, October 08, 2009

Umeå

Enfter en hektisk dag i Umeå pustar jag ut över en Scandicvatten. Lite träning och sedan middag på stan. Tycker det är lite synd att jag inte kan hänga på Fashion WKND men man kan inte se och göra allt. Känslan för staden är positiv än så länge och imorgon kanske ett besök på Gregers kan få plats.
Dagen har sammanfattningsvis bestått i mycket nya ansikten och flera positiva sådana. Planerna inför Bett börjar bli stora, helt enligt planen. Ska bli riktigt kul i januari.

Wednesday, October 07, 2009

Skellefteå


Första gången i Skellefteå var som föreläsare på Lärarförbundets Länsträff ikväll. Tema IT i skolan, dess svårigheter och möjligheter.
Länsträffen kombinerade seminarier och utställning av läromedel på ett bra sätt med en del intressanta programpunkter i en målsenlig lokal, även om tekniken strulade en del.
En reflektion från mit seminarie är att när man möter lärare måsta man veta vad man pratar om. I detta fall upptäckte jag att jag inte kan espresso på detaltnivå inom ämnen som jag inte tidigare haft ett pedagogiskt grepp om. Jag kunde reparera okunskapen tack vare att utställningen ägde rum och möjligheten att återkoppla på plats fanns.

Överlag en positiv träff med många positiva lärare och en mycket trevlig Västerbottenost att komma hem med till fredagsmyset.

Thursday, October 01, 2009

Strategi vs. Action

En schysst balans av dessa gäller det att finna liksom att hitta en roll på ditt företag/skola där din potential på bästa sätt utnyttjas. Rätt person på rätt plats som det heter är lika mycket beroenda av rätt personer som av en ledare som kan ge arbetsuppgifter som passar individen.
Jag tex trivs bäst i en situation där startegi och beslut finns i kombination med action, dvs operativa uppgifter.
Jag lockas lika mycket av att skapa och utveckla kontakter som att strukturera varför och vilka kontakter som skall skapas. Detta på samma sätt som att jag gillar att sprida tankar i kombination med att skapa nya, gärna tillsammans med andra.

Vad är då detta blogginlägg? Strategi eller action?

Wednesday, September 23, 2009

E-lärande på Bok och Bibliotek 2009

Imorgon kör Bok och Bibliotekmässan igång i Göteborg och denna gång med en liten portion Eide. Det ska bli kul att ta dela av all den kultur som kommer att flyta kring i poolen på Svenska mässan. Från Herman Lindquist och Jan Guillou till Liber espresso. Mycket trevliga (goa) kontakter och en hel del intressant material. Som sagt, kul ska det bli.

Tuesday, September 22, 2009

Lösningen är enkel

Under veckan har jag besökt skolor och kan konstatera en framgångsfaktor för ett utvecklat e-lärande på skolan.

Mandat till IT-kompetensen.

På de skolor där elever och lärare blir lyssnade till och där samtliga deltar i den pedagogiska processen lyckas bättre än andra. På de skolor där eleverna och personalen får många verktyg och fler alternativ än ett enkelspårigt klosterlärande finns en lust som skapar helt andra förutsättningar än alternativet.
På skolor som utnyttjar boken som kompliment e-lärandet och alternativa lärmiljöer och studiebesök skapas dessutom en Hönan och Ägget effekt. Är det så att en intressant skola lockar duktiga lärare och ledare, eller skapar duktiga lärare och ledare en intressant skola?

Oavsett så vinner eleven!

Thursday, September 10, 2009

Patrik Eide on Tour 2009

Nu har jag bokat in ett 10-tal seminarier för hösten. E-lärande, organisationsutveckling och implementering i fokus. Dessa utförs i Libers regi så detta ger naturligtvis en vinkling. men fokus ligger i min kompetenssfär ledarskap och utbldningsledning liksom organisationsutveckling.
Ska bli kul att få fundera över mina tankar och få möta en massa kloka och intressanta människor. Kanske ses vi i någon av sveriges städer i höst. First stop: Göteborg den 25:e september. Vågar du missa detta?

Friday, September 04, 2009

Mobile learning

Utan min mobil klarar jag mig inte. Möten bokas, kontakter skapas och kunskap hämtas. Trist att diskussionen fortfarande ligger på en så låg nivå i media. M-learning är väl inget skeptikerna förstår men visst finns detta för oss som förstått att information kan hämtas från fler håll än en lärare som håller hov. Mobiltelefonen är ett redskap som alla måste få nyttja.

Bra betyg - Bra lön

Sverker Karlsson i Trelleborg vill att elevers betyg skall kopplas till lönen. Visst går det att koppla elevernas måluppfyllelse till läraren, men det måste göras utifrån elevernas förutsättningar. Maria Stockhaus har helt rätt att bra lärare skall ha bra lön, och det är även viktigt att ha bra kriterier i detta arbete. Ska bli kul att se hur detta utvecklas och hoppas Sollentuna ligger i framkant, gärna med IT-kompetens som ett kriterie med tanke på att det handlar om ett möte med barn och ungdomar.

Friday, August 28, 2009

Komplimentet

http://www.youtube.com/watch?v=8LvSbdsdjWk

Länken visar på positiva erfarenheter och argument för e-lärande. Lite egotripp visst, men även informativt.

Monday, August 24, 2009

Välkommen Patrik Eide

Lite blommor, fika och trevliga människor är ett framgångsrecept då man vill få någon att känna sig välkommen. Låter det lätt? Ja prova själv ska du se att det oftast glöms bort. Många får fjärilar i magen och svårt att sova innan första dagen och då kan jag rekommendera detta recept. Mycket uppskattat kan jag lova. Ger lite extra energi inför stundande utmaningar och förväntade prestationer i arbetet.

Ett poäng för den modige och nyfikne

Tuesday, August 18, 2009

Fyll boden

Bra redskap är en nyckel till framgång.
Redskap som personliga egenskaper, kontakter och kunskaper är naturligtvis viktiga för dig och din verksamhets framgång. Du måste hela tiden värna om dessa kvaliteter och tillgångar då du antagligen kommar vara tvungen att vara på tårna och hela tiden utveckla dig.

Då du insett hur viktiga dina redkap är förstår du även hur viktigt det är att vårda dem väl. Visst, boden på bilden har jag byggt i sommar, men jag menar nu en annan typ av vård. Se till att hela tiden se kritisk på dina tillgångar och utveckla dig hela tiden.

Friday, August 07, 2009

Jag har hittat Guld

Denna gång i form av läckra guldgula kantareller. Men visst kan jag se likheter med andra händelser i mitt liv. Ibland hittar man nämligen godsaker på platser och i stunder då man ej letar. Under en promenad kan något lite gult i mossen vara lika ljuv som då ett intressant professionellt uppdrag visar sig. Jag tar ett steg ut ur skolan, från rektorsskapet och utnyttjar fågelperspektivet att samla kraft inför framtiden. Vad den visar vet jag inte men att det kommer att vara guldkantat!

Wednesday, July 22, 2009

e-learning

Ja, kanske har även du förstått att detta är en del av framtiden. Inte direkt som att det kommer att vara ett kompliment till läroboken, nej läroboken får vänja sig vid att spela andra fiol i framtidens klassrum. Finns naturligtvis ett stort OM i bilden. Nämligen det att om tillräckligt många anser att datorn liksom mobiltelefonen inte är ett nödvändigt redskap, så kommer det inte heller att finnas i lärmiljön vi kallar skola på det sätt som är nödvändigt. 1 till 1 kanske inte alltid måste till, men mindre än 1 till 4, då får vi skämmas!

Friday, July 10, 2009

Personligt ledarskap

Ledarskapsteorier finns det gott om och alla har sin egen teori kring detta. Många vill påstå att de inte lyssnar så mycket på teoretiker så får man hoppas att alla har vissa förebilder. Med tanke på hur hårt det kan blåsa på toppen så är det viktigt att stå på en fast grund. För mig är denna grund att låta personligheten få ta plats. Att inte anpassa sig för mycket i ledarrollen utan vara trygg. Detta är inte så lätt, men med lite stöttning utifrån av personer som tror på din person kan det personliga ledarskapet vara en framgångsfaktor.
Jag ska försöka låta denna teori landa på ett digitalt papper och även cirkulera i mitt inre för att sedan ge dig en mer utförlig beskrivning hur du kan nå framgång genom ditt personliga ledarskap. Nu en kopp kaffe i den norrländska skogen. Mums

Wednesday, July 08, 2009

EideEducation

Lite sommar, semester och inspiration. Snart kan du vända dig till Eide Education för att ge din personal ny energi, inspiration och nya idéer. Eide education vänder sig mot företag och skolor som strävar framåt och som har förstått att någon måste ro för att båter skall flyta uppstöms. Boka in en inspirationsföreläsning med Patrik Eide till kick-offen i höst för personalen, ledningsgruppen eller utvecklingsgruppen.
Mer information kring bokning och innehåll finner du inom kort länkat från denna plats.

Tuesday, June 30, 2009

Vad är hett?

Just nu känns det mesta hett i lokalerna jag befinner mig. Lite nöjd över mig själv kostar jag på mig att vara i värmen. Kvalitetsredovisning och budget klara. Goda resultat på bägge delar för året och goda förutsättningar för ett gott resultat nästa år kan jag se. Kanske inte så hett, men det ger förutsättningar för verksamheten, och som verksamhetsansvarig känns det bra att se dessa resultat.

Tröjan jag bär på bilden även den ett resultat av ett gott arbete då den bär logotypen som jag arbetat fram tillsammans med andra. Marknadsföringsdelen av detta år ser jag positivt på då det nu finns en gemensam plattform internt och externt.


4 dagars arbete kvar innan jag tar semester från det dagliga. Tid med de jag älskar och bra böcker ska jag fylla min Julimånad med för att sedan nyladdad bygga framtiden. Känns inspirerande. . .

Monday, June 22, 2009

Gammelgäddan

Nej någon gammelgädda är jag kanske inte, och lär inte heller bli. Tiden med lärare och chefer som sitter på samma stol i sekel är över och det känns verkligen aktuellt i dessa dagar. Jag vill inte simma kvar i samma bekanta vatten och bli bekväm utan känner att det skall finnas ett syfte och mål i uppdraget och sedan kan ett nytt få ta min tid och energi. Jag är mer en forell som måste få jobba lite i strömmen för att utvecklas och må bra. Lusten måste finnas och jag måste få simma med andra foreller. Leka lite så att säga.
En skola eller verksamhet måste gå framåt, annars backar den. Lite som en båt på väg uppströms där alla måste ro för att nå målen. Lite motivation krävs naturligtvis, lusten att lära oavsett roll i båten.

Row, row, row your boat, gently down the stream - Life is but a dream

Friday, May 29, 2009

Vågar du?

Vad är företagsamhet? Kanske viljan att våga? Genom att stå på en trygg bas med goda kunskaper och stark självkänsla är inget omöjligt. Det krävs dock förändringsvilja, mod och ledarskap.
På torsdag fyller Vibyskolan 10 år och jag hoppas kunna få se dig där. Nu har vi byggt en bra grund att fortsätta utvecklas från och skapat en positiv historia att blicka tillbaks på då vi nu blickar framåt. Ska bli kul att få träffa tidigare elever , personal och föräldrar och lära lite om det förflutna för att sedan kunna bygga framtiden med ER.

Jag avslutar genom att ställa dig en fråga jag fick med mig från torsdagens Framtidsmöte arrangerat av Svenskt näringsliv.
Hur samlar du kraft? Jag vet vad Anders Borg, Margot Wallström och Urban Bäckström svarade, men är nyfiken på vad du säger. Kommentar??

Wednesday, May 20, 2009

Ströps strömmen?

Intressant hur framtidens lärande kan stanna upp på grund av att en debatt består av politiker. Alla vill och sersammasak, men ingen agerarför att nå målet. "Datorn behövs i dagens skola." Agera nationellt. Jag kan agera lokalt, men om skolorna erbjuder så olika förutsättningar som idag kommer vi att ha ett tydligt klasssamhälle. Kan jämföras med att på 60-talet erbjuda vissa elever penna, vissa papper och vissa penna + papper.

Tuesday, May 19, 2009

Framtidens lärande

Deltar på konferensen Framtidens lärande i DIU:s ledning. Tänker inspireras och få tips inför framtiden och här och nu. Kanske lite tips i att kommunicera på nätet med föräldrar, elever och personal.

Thursday, May 14, 2009

Öhep

Solen gassar en het dag i maj. Sluttningen inbjuder till ömmande lår och en genomsvettig kropp. Varför utsätta sig för denna uppenbara pärs? Jo efter en bestigning av sluttningen i Alanyas hamnområde möts du av kreativitet och en utsikt `To die for´. Öhep okole är en ny vän med möjligheter i framtiden. Att blanda semester med jobb kan trots svett och möda vara mycket värt.

Another day in paradise

Wednesday, April 29, 2009

Stolthet

Stolthet kan hindra dina chanser att känna stolthet. Visst låter det dumt, men när man tänker på det finns det en logik.
Jag är ingen fliluftsfriskus direkt och har aldrig bestigit faktiska berg. Själva tanken är lite skrämmande och jag vill ju inte misslyckas i det jag gör. Under veckan har jag dock känt stolt het då jag bestigit Sylarna i de Jämtska fjällen. Övervann med goda vänners hjälp rädsla och stolthet för att sedan få lyckas och känna stolthet. Resan ner var både tillfredsställande och smärtsam då backen var brant, så brant.
Jag hoppas du inte hindras av stolthet och rädsla utan kan få bestiga dina verkliga eller symboliska berg, helst tillsammans med goda vänner.

Ses på toppen?

Wednesday, April 08, 2009

Djurterapi


Vibyskolan satsar på ökad måluppfyllelse med Djurterapi
Under våren genomför Vibyskolan i Sollentuna ett samarbete med Djurens Ö där elevervia djurkontakt fått utveckla kunskap och färdigheter genom en konkret och luststyrdlärsituation.


Så lyder artikeln i Wäsby/Sollentunamagasinet som publicerades under måndagen.

Målet är att skapa en konkret lärmiljö samt skapa en emotionell utveckling hos eleverna i kontakten med levande djur som hundar, marsvin, ormar och fågelspindlar. I ungdomarnas målfokuserade och kravfyllda miljö är även en positiv faktor att eleverna får arbeta med några som inte dömer eleverna utifrån kunskaper, utseende och kön.

Positiva effekter med Djurterapi på Vibyskolan:
bättre kommunikation och samarbete mellan eleverna
en konkret lärmiljö
hjälp för elever att komma i kontakt med sina känslor
ökad självkänsla och självförtroende samt respekt för människor och djur

För mer information:
Patrik Eide, Rektor Vibyskolan
Tel: 08 – 626 75 40, e-mail: patrik.eide@vibyskolan.se

Monday, April 06, 2009

Skakad?

Ja, nog har städningen tidvis varit under kritik under året på Viby, men en så äcklig bild som beskrevs på Ekot idag ser jag inte röken av. Jag ska se till att lägga upp en bild från tjejtoaletten som vi har på övervåningen så ses en del i renligheten, nämligen det att eleverna bryr sig om sina lokaler. Man sabbar inte det man tycker om nämligen. Visst har vi en och annan som missar ringen, men påminnelserna kan bara göra en del i hygienen.
Jag förstår den lille som vill ut och lira i Panna-buren och då kan lite hamna brevid och kanske glöms även tvålen. Nu tycker jag att lusten måste få vinna över renligheten i detta fall, men det är viktigt att fostra, men gärna genom värme och glädje.

Thursday, April 02, 2009

Nya tjänster?

RSS-feed liknande tjänsten Matchmail från Skolporten blev idag en verklighet för Vibyskolan.
Detta gör det möjligt för personalen att få intressefiltrerad aktuell information som tagits från media och aktuell forskning.

Slutsats från två dagar med skolporten.

Vi behöver mer skolnära forskning
Vi behöver skapa tid till skolnära forskning
Vi behöver få ut fler skolmänniskor i den mediala debatten

Vi behöver även tänka på vad och vilka framtidens skola skall innehålla. Skall det kanske vara så att skolan i högre grad ska rikta sig till personer med olika kvaliteter. Inte bara duktiga pedagoger som jobbar med elever utan även människor som primärt tar reda på varför det blir som det blir när vi gör som vi gör, medan de duktiga pedagogerna frikopplas från administrativa tjänster. Could that be right Mr. Scherp?

Wednesday, April 01, 2009

Rikskonferens

Under onsdagen och torsdagen deltar jag på Skolportens rikskonferens. Skolporten skapar en välbehövlig länk mellan skolan och forskning. Detta låter naturligtvis självklart, men ack nej.
Det är fantastiskt viktigt att skolledare tar sig tid att delta på denna typ av forum för att sedan kunna utveckla på lokal nivå.
Vikten av att delta i den nationella debatten syntes återigen och jag får ta tag i detta nu. Forumet finns här framför dina ögon så ”Lets get busy”.

Skolportens årsbok Att växa har ett pris kan jag rekommendera dig som ser vinsten av detta. Duktiga pedagoger visar upp att det finns forskning som visar på tendenser som i media annars tas ur luften av lekmän.

Intresserad skeptiker? Kolla in Skolverkets text kring Internationella kunskapsmätningar 2008:3010
Kolla även gärna på Daniel Petterssons avhandling kring Internationell kunskapsbedömning. Intressant läsning som ger oss en förståelse kring varför den centrala lokalen som politiker för och den lokala som lärare för inte stämmer överens med varandra.

Kan vi tala om en kris i skolan? Vad tycker du?

Thursday, March 26, 2009

Mänsklig

Är du mänsklig?
Ser du till individen?
Ser du det goda i individen?

Får väl hoppas ni är fler Ja, sägare i detta än Nej, sägare. Det tror jag, men ser man den dagliga mängden av mediabrus kan vi ibland bli skeptiska. Kolla då in länken nedan och få lite hopp.

VAR SNÄLL!

Thursday, March 12, 2009

Scenelever är trygga elever

Jag skippar lördagens Melodifestivalfinal. Känns lite urvattnat till skillnad från måndagens och onsdagens kulturfestivaler på Vibyskolan. Här fanns oväntade händelser, oanade talanger och framtidens stjärnor (kanske). På lördag vinner Agnes eller Måns, men jag vill snarare fokusera på alla dom som under veckan utvecklats positivt och fått emotta publikens jubel oavsett sångkvalitet. Önskar att jag själv fått fler möjligheter att få stå på scen som elev så kanske jag inte bara skulle stå och prata inför en massa människor utan även sjunga och dansa. Det vore nåt att längta till…

Sunday, March 08, 2009

Internationell kvinnodag

Jag kan inte låta bli att slås av de exempel på att vi inte lever i ett jämställt samhälle denna dag. "Passa på och städa och diska åt din mor idag..." säger de på radion, samtidigt som ett intervjuoffer uttrycker sig kring att feminister var bra men att de ej behövs i dagens jämställda samhälle. Pfft, vilket snack! Kanske är vårt samhälle jämställt då kvinnan krediteras mer än en av trehundrasextiofem dagar på ett år? Visst sätter dagen igång en del intressanta diskussioner och ger kvinnliga föredömen mediatid, men jag har mest slagits av en massa kvinnor och män som tror vi är i hamn. Om du tänker gå i land här min vän hoppas jag du har en flytväst av det bättre slaget. Själv tänker jag ta en åra och paddla mot en strand bortom horisonten där vi alla bedöms utifrån kompetens och inte färg, kön eller sexuell läggning. Kanske var då ändå denna dag ett välriktat piskrapp på min rygg så mitt jämställda medvetande ger extra kraft i tagen mot stranden.

Thursday, March 05, 2009

Föreläsning

Idag var jag på en intressant föreläsning kring mål för bedömning inom skola. Fokus var måluppfyllelse och dess redskap IUP, Åtgärdsprogram, Skriftliga omdömen.
Många gånger blir skolan en Tyckokrat där tyckandet är det som är underlag för bedömning. Detta leder naturligtvis till oproffsighet och motsatsen till tydliga mål. Många gången råder den milda makten i skolan där dialogiskt ledarskap bland personalen kan ge otydlighet och flum.
Det måste det finnas tydliga mål som kan refereras till i samtal med elever och föräldrar. Många gånger måste en utredning göras av läraren som gör en viktig bedömning i exempelvis ett åtgärdsprogram.
Feedback, återkoppling leder till ett lärande vilket ger en fingervisning om lärarens vikt. Detta hjälper även att utveckla metakognition dvs elevens egna uppfattning om sitt lärande.

Skulle även vilja påminna om vikten av att ha med elever i diskussioner om ämnens innehåll och stoff då det i bedömningen handlar om kvalitet och inte kvantitet.

Föreläsningen ovan var av Vibyskolans utvecklingsgrupp. Kör på Skolutvecklare. Det är i uppförsbackarna man rycker ...

Thursday, February 12, 2009

Sparplan Fy Fy

Läste i dagens DN att Stockholm Stads skolor sparade 3,3 miljoner förra året. Dels ställer jag mig frågande till denna uppgift efter att ha ganska bra inblick i skolors budgetunderlag och även den rådande neddragning och kvalitetssänkning av många grundskolor. Jag kan verkligen inte förstå hur man kan låta skolan gå plus med tanke på hur många dåliga skolor som faktiskt finns idag. De tre miljonerna plus mycket mer borde investeras i infrastruktur, behöriga lärare och okej lokaler.
Tyvärr är pluset ett resultat av brist på investeringar och satsningar på fortbildning. Jag menar inte att skattebetalarna ska bekosta ett underskott, men de ska samtidigt få se de unga i samhället få goda förutsättningar.

Satsa!

Tuesday, February 10, 2009

Lugnare?

Nej, men det är väl inte heller meningen?
Som skola går man antingen framåt eller bakåt. Det finns ingen gräddfil eller någon sorts knep som tar dig före skolutvecklingskön om du trodde det. Det gäller att vi då jobbar tillsammans så kraften kan ge fart framåt. Det kan vara lika viktigt att signalera vad vi inte gör som det vi gör, och då göra det vi gör bra. Om vi inte vet Vad, Hur eller Varför vi gör något ska vi inte göra det!
Nya goda idéer måste få komma fram och krossa gamla heliga kor. Små frön underifrån ger sprickor i asfalten, även om det är väl hårt att likna instutitionen skola med asfalt.

Mac eller PC = Både och! Tänk att man alltid förväntas rata något och tycka att något ska bort. Penna eller dator, jag behöver t ex bägge delar i mitt arbete, för att inte tala om min telefon. Den kommer för övrigt att behöva bytas ut snart, men jag gillar min M600i så den får hänga på ett tag till trots glappet.
Om januari nu var galet, så ska väl februari även innebära lite fysisk träning för farbrorn. Visst är det mycket kul i jobbet och hemma som drar, men om välmående verkligen ska stå för något i min profil så måste jag ta tag i mig själv. Kanske ett morgonpass imorgon kanske. Kanske ses vi där?

Friday, January 30, 2009

Galna Januari

Januari månad har varit fantastiskt späckad och fylld av aktiviteter och arbetsuppgifter samtidigt som privatlivet innebär en hel del nya perspektiv. Har handlat mycket om att marknadsföra skolan och få nya idéer från andra goda exempel. Väljer efter ej galen månad att se tillbaks på två saker. Bett Show 2009 och Skolans marknadsföring.

BETT Show 2009
14:e januari lyfte planet tre timmar för sent mot London och Bett. Tredje gången på plats och snart har jag den rutin som krävs för att kunna sålla i det enorma utbud som erbjuds. Hårdvara och mjukvara blandas med olika intresseorganisationer som nationellt och internationellt verkar för att öka medvetandenivån kring IT som ett lärverktyg.
Jag blandade under årets resa mässan med ett skolbesök och Rektorsakademiens nätverksträff. Skolbesöket var en positiv överraskning då det var en mångkulturell skola med en majoritet av Indiska och Pakistanska elever. Fick lite tips och inspiration som säkert kommer till pass.
Passar här även på att tacka Espresso och Liber för möjligheten att besöka denna mycket intressanta skola.
Själva mässan gav några svar på frågor jag haft med mig som projektorlösning, låsbara dataskåp, Internationella nätverk mm. iNet måste jag följa upp liksom British Council. Ska nog även kolla upp Espresso då det tillsammans med en interaktiv skrivyta ger goda möjligheter även för icke IT-vana. Ska komplettera med lite bilder och mer text i detta inlägg inom kort.

Friday, January 16, 2009

Gör gärna samma ni andra, så gör jag nytt

Vill definitivt ej gå i andras fotsteg, däremot lära av andras misstag. Vi måste titta på goda exempel och lära av varandra. Jag gör hellre bra än som tidigare.
Hörde under torsdagskvällen någon säga att vi ska lära av Kina och deras mål för verksamheten istället för att se på Vygotskij. Nja, visst ska vi lära av Kina, men vi får inte glömma de lokala goda exempel som finns. Den svenska skolan lyckas på många håll, men vi är för få som sprider dessa skolors arbete och vilka förutsättningar de haft.
Jag var under dagen på skolbesök i ett Punjabiområde där huvuddelen var andra och tredje generationens invandrare. Taggade till tänderna och med goda förutsättningar att lyckas. Kan lära en hel del av dessa och denna skola, men att kopiera dom leder inte till någon framgång. Plocka russinen och mums!

Ett försenat plan kan förresten vara stressande och avkopplande, frågan är hur man väljer att det. Tid för reflektion och kraftsamling, eller förlorad tid och missade möten, du väljer.

Sunday, January 04, 2009

Möt världen

Allas ögon är blå vid födseln. I övrigt är samtliga individer unika med olika förutsättningar för att leva ett liv här på jorden. Vi kan inte välja våra föräldrar, men i stort sett allt annat. Bland annat kan vi välja om vi vill se möjligheter eler svårigheter inför alla nya utmaningar vi ställs inför. Lite det är fokus för denna sida som fokuserar kring ledarskap och skolutveckling.
Möter du världen med nyfikenhet finns goda förutsättningar att du kommer att uppskatta resan du ger dig ut på. Glöm inte att sätta dig ner ibland och reflektera över den väg du valt för att sedan förtsätta. The sky is the limit!
Nu ska jag sätta mig och se över marknadsföringen av min arbetsplats dit många nyfikna kommer att söka sig den närmsta tiden. Kanske du?