Thursday, November 27, 2008

Jag får spel!

Men samtidigt kunskap
Vid åtta års ålder har barn idag tillgång till all världens kunskap genom nätet. Snacka om att sätta kunskapsbegreppet i nytt perspektiv. Tänk att det finns skolor där eleverna ej kommer i kontakt med datorer på dagarna i 10 års ålder!
Viktigt i detta naturligtvis att vi som vuxna (föräldrar och andra) övervakar användandet och mängden spel och datoranvändande genom dialog. Att vi visar att vi bryr oss och dessutom att vi är konsekventa i våra beslut. Vikten av kritiskt tänkande och källkritik ökar naturligtvis genom detta, eller snarare auktualiseras.
"Everything a 18 year does, a 12 year want to to" (Dr. Susan Villani)

Spel och deras dragningskraft har jag behandlat tidigare, men har nu ännu mer på fötterna tack vare Fair Play. Spelens attraktionskraft är det att man ställs inför en utmaning som är rolig. Tycker man som pedagog att detta ej kan knytas till övrig utbildning ska man sätta sig tillsammans med en tonåring och spela eller se på i en kvart. Hoppsan satt du över en kvart...jag sa ju det.
Inte så mycket fokuserar kring de positiva kopplingarna mellan spel och kunskap i samhällsdebatten trots att Bonaqua säljer vatten med sin multitaskingreklam.

Jag rekommenderar dig precis som Alan November rekommenderade mig för en tid sedan:
Spela spel med dina barn/elever så kommer du att förstå dem bättre. Om inte så har du åtminståne gömt dig från samhällets krav en stund, viket kan vara en vinst i sig.

Thursday, November 20, 2008

Fyll den med något

Hoppas jag inte låter pompös och uppblåst i detta inlägg.
Saker hänger inte alltid ihop och är inte alltid möjliga att beräkna. Tur är väl även detta då det ger varje ny dag en unik chans att vara en utmaning.
Frihet under ansvar har varit lite av ett tema för veckan, och tro då inte att jag snackar elevsyn här, nej även vuxna funkar så att ramar och regler kan underlätta och utveckla. Jag tror på att visa tydliga ramar, krav och mål. Vägen till målen och kraven måste dock vara av den karaktären att man som individ förlåts att tänka utanför 'the Box'. Så länge detta tydligt kommuniceras är det en kreativ arbetsform jag tror på. Ibland måste man sitta två och två och ibland måste man säga nej, även om man vill ställa upp.
Tydlighet i kombination med flexibilitet är bra tycker jag. Du?

Thursday, November 13, 2008

Nyskapande

Jo, det är ambitionen åtminståne. Då menar jag dels i den position som rektor på Vibyskolan i Sollentuna, dels genom de två nystartade bloggar jag idag lagt upp. Förvänta dig inga stordåd nu, men var samtidigt inte rädd för att hugga in i de matnyttiga bitar som lyfts.

Hoppas ta resan mot nyskapande och kanske är du den som hjälper mig att finna helheten.
You may complete me!

Monday, November 10, 2008

Yes we can!

En ny era har inletts i USA (också). Många paralleller kan dras till vår verksamhet på Vibyskolan.

USA ett land där medborgerliga rättighet alltid varit viktiga sedan det europeiska styret - Vibyskolan där elevmedverkan och föräldramedverkan
USA en ung nation - Vibyskolan en ung skola
USA: The land of opportunities, ett land som utvecklats genom företagsamhet och fri konkurrens försatt berg - Vibyskolan som genom att ge eleverna möjligheter och frihet lett till företagsamma individer
USA every man created equal - Vibyskolan allas lika värde.

Skillnaderna finns dock de med:
USA står inför en tid då positionen som supermakt kommer att utmanas
Vibyskolan står inför en tid då skolan kan bli en förebild inom utbildning

Du, jag – Viby Trevlig helg/ Patrik Eide