Thursday, October 30, 2008

Skolforum

Mycket var sig likt, lite var nytt.
Mest tydligt detta år var att jag själv inte stod i en monter utan kunde avslappnat gå runt under onsdagen och träffa/skapa kontakter samt plocka russin. Nytt för i år även att Vibyskolan var representerad. Swedecorn dvs samarbete med Sydafrika visades på skolutvecklingstorget vilket gladde åtminstone en rektor. Några övriga jag tyckte stack ut var:

  • Lärarnätverket Passion pedagogik - Inget nytt, men å så viktigt
  • Koll på Cashen - Spar lokalerna får många trångbodda skolors HKK
  • SMARTBoard - Proffsigt och energigivande
  • Den grå skruvade soffan i anslutning till Beckmansutställningen.

Något som slog mig när jag gick runt var annars att vi redan gör mycket av det som syntes och hördes. Utvecklingen måste vara att prioritera och sätta ihop ett paket med eleven i fokus. Efter medarbetarsamtalen jag nu är mitt i är avslutade skall jag mer konkret rita upp kartan för verksamheten. Sitter en liten skiss på min vänstra sida om du är nyfiken. . . klart du är!

Tuesday, October 28, 2008

Interkulturella dialogen


Visst är det fascinerande hur vi ofta tänker andra länder då vi talar kultur? Sällan talar vi om varför vi skär tårtan på ett särskilt sätt i västvärlden. Jag har själv märkt hur jag tänker samarbeten kring kulturella fenomen i ett internationellt perspektiv, då jag egentligen bara behöver se mig över Järvafältet för att finna denna koppling. Bara för att jag saknar något i min direkta närhet innebär detta inte att svaret finns på andra sidan jorden. Visst ibland gör det faktiskt det, som t ex Sydafrikasamarbetet som skolan har, men ofta finns samarbetsmöjligheterna i närheten.

Nästa vecka kommer skolans kulturella mångfald att öka genom samarbete med PRO och Rastfaddrarna i Sollentuna. Jag tror att en utveckling av skolan kräver att vi öppnar upp mot övriga organisationer och grupper så fenomenet skola inte bara är fyra väggar och en kateder.

Friday, October 17, 2008

Tillsammans bygger vi framtiden

Oj, så populistiskt det låter.

Rektorsakademiens beskrivning:
Att vara Framtidsbyggare betyder att man aktivt bidrar till Sveriges långsiktiga attraktionskraft genom att utveckla möjligheter för Sveriges unga.

I onsdags blev jag en framtidsbyggare tillsammans med min nya kollega från Telenor. Nu uppfattar jag det så att jag även tidigare varit framtidsbyggare, men den nya titeln ger det lite mer tyngd. Känns som att detta samarbete kanske leder till nya intressanta satsningar och att begreppet skola kan utvidgas lite till.

Satt idag med Sollentuna fotboll och smidde planer kring utvidgning av verksamheten i enlighet med tanken helhet skapar kvalitet. Utveckla möjligheter för unga var det...

Friday, October 03, 2008

Att växa genom möten

Under veckan har jag suttit i många möten. Inget ovanligt i min roll och inget som särskiljer Vibyskolan från andra skolor heller. Viby IF och Kulturklubben junior och kontaktföräldramöte bland annat. Engagerade, delaktiga elever och föräldrar har fått en chans att ses, höras och fått respons av andra. En framgångsfaktor för en skola är känslan av delaktighet, vilket i sin tur leder till stolthet och trygghet.

Demokrati är för övrigt en långsam process, och kräver naturligtvis ett engagemang av ledaren i detta. För att fungera krävs att tydliga ramar och gränser sätts, lite på samma sätt föräldraskapet. Tydliga gränser gynnar alla parter och ger i sin tur möjligheten att diskutera när gränsen brutits och vilka konsekvenser detta leder till. Utan diskussion, inga gränser eller? Sätts inga gränser tidigt, ser barnen inga konsekvenser tidigt. Sätts inga gränser i skolan, ser eleverna inga konsekvenser i skolan och så vidare.

Jag vill därför lite vist råda dig att ta diskussionen kring småsaker som att kasta snöbollar istället för att bidra till snöbollseffekten som annars skapas.